Forklaring på symboler.

+CG:   Positivt ladet lyn fra sky til bakke (Cloud to Ground)
-CG:   Negativt ladet lyn fra sky til bakke (Cloud to Ground)
+IC:    Positivt ladet lyn fra sky til sky (Intracloud)
-IC:    Negativt ladet lyn fra sky til sky (Intracloud)
     

Lyn av typen +CG er regnet for å være de aller farligste.

 

SIKKERHET I FORBINDELSE MED LYN OG TORDEN.

-Alt tordenvær skaper lyn og er farlig. I USA dreper lynet flere personer enn tornadoer gjør hvert år.

-Lynet kan ofte slå ned 10-15 kilometer "foran" regnværet som ofte følger med. Mange dødsfall forekommer i forkant av det folk opplever som uværet (regn/skybrudd og hagl). Dette skjer fordi man gjerne venter til regnet kommer før man søker ly.

-Du er i reel fare så lenge du kan høre torden. Dersom du hører torden, er lynet nært nok til å treffe deg når som helst.

-Lynnedslag kan forårsake varige skader og i verste fall død. Gjennomsnittlig 20% av de som blir truffet, dør, 70% av de som overlever, får varige men.

-Se etter ansamlinger av mørke skyer, og vær oppmerksom på økende vind. Hvert eneste "blink" er et potensielt dødelig lyn. Kom deg i sikkerhet før du ser blinkene.

-Blå skyer og lyn. Lyn kan forflytte seg 15-20 kilometer sidelengs. Selv om himmelen ser lyseblå og klar ut, vær på vakt. Hører du torden, søk ly! Minst 10% av alle lyn oppstår uten synlige skyer på himmelen.SIKKERHET INNENDØRS.

-Unngå kontakt med telefoner tilkoblet fastnett.

-Unngå kontakt med elektriske apparater eller ledninger. Dersom du vil koble fra elektriske apparater, gjør dette før tordenværet setter inn.

-Unngå kontakt med vann og avløp. Unngå dusjing, vask, oppvask og klessvask.

-Hold avstand til vindu og dører, unngå bruk av veranda/balkonger o.l.

-Ligg eller sitt ikke direkte på betonggulv, len deg ikke inntil betongvegger
.


SIKKERHET DERSOM DU IKKE HAR MULIGHET FOR Å SØKE INNENDØRS DEKNING.

-Utsett utendørsaktiviteter omgående dersom det er fare for torden. Vent ikke på regnværet. Mange mennesker søker ly først når regnværet kommer, men de fleste lyn som treffer mennesker, oppstår før eller etter regnet. Gå raskt inn i en lukket bygning. Unngå åpne garasjer eller plattinger. Dersom det ikke finnes bygninger å søke ly under i nærheten, kan en bil med stålkarosseri være et greit alternativ. Biler av plast eller cabriolet-biler gir ingen tilfredsstillende beskyttelse. Unngå kontakt med stålkarosseriet på innsiden av bilen. Hold dører og vinduer lukket. Det er en myte at bilen beskyttes av dens gummihjul. Beskyttelsen ligger i selve stålkarosseriet som leder lynet til jord. Et lynneslag i bil vil ofte resultere i punktering av hjul, og evt. motorstopp. Passasjerer vil ofte bli utsatt for temporær døv- og blindhet. Unngå å lene deg inntil biler. Kom deg av sykler og motorsykler.

-Sørg for å være det laveste punktet. Lyn søker det høyeste objektet innefor ladningens område. Dersom du befinner deg på fjellet og over tregrensen (typisk 700-900 m.o.h. i Norge), så ER du det høyeste objektet i området. Forsøk så raskt som mulig å komme deg ned til tregrensen, og inn mellom småtrær, høyere enn deg selv. Dersom du er svært utsatt til, krøk deg sammen, gjerne på huk, men unngå å ligge flat på bakken. Å ligge flat øker jordingsevnen.

-Hold øye med himmelen og skyene. Se etter mørke skyer, og hør etter torden. Hold øye med håret ditt eller andres hår, når tordenværet nærmer seg, øker ladningen i lufta, og håret vil reise seg på samme måte som ved statisk elektrisitet, skapt ved f.eks å gni en ballong mot håret.

-Unngå skur og overbygg. Robuste og tette bygninger er det aller sikreste stedet å oppholde seg. Avbryt all aktivitet på åpne sletter golf, fotball osv.

-Hold deg unna trær! Dersom du er i et landskap med spredt vegetasjon og enkelte trær, kryp sammen på huk, dobbelt så langt unna nærmeste tre, som høyden på treet.

-Hold deg unna vann under tordenvær! Vann er en god elektrisk leder! Hold avstand til strender og badeplasser, og vekk fra små båter og kanoer. Dersom du befinner deg i en båt under et tordenvær, kryp sammen så lavt som mulig, midt i båten. Kom ikke i kontakt med metall!. Svømming, vadring, snorkling, dykking og fisking er IKKE trygt! Lynet kan slå ned i vann og deretter ledes et stykke i/under vann eller på overflaten, for deretter å treffe land eller andre objekter som måtte befinne seg i vannet. Stå heller ikke i små vannpytter, og tro ikke at gummistøvler kan redde deg fra kontakt med jord!

-Unngå for all del kontakt med metaller. Hold deg unna klessnorer og stativ, gjerder og andre utsatte og opphøyede metalliske objekter. Metallobjekter på kroppen, slik som kjeder, smykker og piercing kan i verste fall forårsake brannskader.

-Hold deg unna folkemengder i utsatte områder, stå gjerne flere meter unna andre mennesker.